Целиакията се причинява от анормална реакция на имунната система към протеина глутен, който се съдържа в храни като хляб, тестени изделия, зърнени храни и бисквити .
Това е автоимунно състояние, при което имунната система греши здравите клетки и вещества за вредни и произвежда антитела срещу тях (антителата обикновено се борят с бактериите и вирусите).
В случай на цьолиакия, имунната ви система погрешно приема едно от веществата, съставляващи глутена, наречено глиадин, като заплаха за организма. Произведените антитела причиняват възпаление на повърхността на червата (зачервяване и подуване).
Повърхността на червата обикновено е покрита с милиони малки израстъци с форма на тръба, наречени вили. Вълните увеличават повърхността на червата и му помагат да усвоява храната по-ефективно.
Въпреки това, при цьолиакия, увреждането и възпалението на лигавицата на червата изравнява ворсите, намалявайки способността им да помагат при храносмилането.
В резултат червата ви не е в състояние да смила хранителните вещества от храната ви, което причинява симптомите на цьолиакия .
Овес
Някои хора с цьолиакия могат да открият, че яденето на овес може да предизвика симптоми. Това е така, защото някои овесени ядки могат да бъдат замърсени от други зърнени храни по време на производството.
Овесът също съдържа протеин, наречен авенин, който е подобен на глутена. Повечето хора с цьолиакия могат спокойно да ядат авенин. Има обаче някои доказателства, които предполагат, че много малък брой хора все още могат да бъдат чувствителни към продукти, които не съдържат глутен и не съдържат замърсен овес.
Повишен риск
Не е известно защо хората развиват цьолиакия. Също така не е ясно защо някои имат леки симптоми, докато други имат тежки симптоми.
Известно е обаче, че факторите, описани по-долу, увеличават риска от развитие на цьолиакия.
Семейна история
Целиакия често протича в семейства. Ако имате близък роднина със състоянието, като родител или брат или сестра, шансът ви също да го получите се увеличава.
Този риск е приблизително 10% за тези с фамилна анамнеза. Ако имате еднояйчен близнак с целиакия, има 75% шанс също да развиете състоянието.
Изследванията показват, че целиакията е силно свързана с редица генетични мутации (необичайни промени в инструкциите, които контролират клетъчната активност), които засягат група гени, наречени HLA-DQ гени. HLA-DQ гените са отговорни за развитието на имунната система и могат да бъдат предадени чрез семейство.
Мутациите в гените HLA-DQ обаче са често срещани и се срещат при около една трета от популацията. Това предполага, че нещо друго, като фактори на околната среда, трябва да предизвика целиакия при определени хора.
Фактори на околната среда
По-вероятно е да развиете цьолиакия, ако сте имали инфекция на храносмилателната система (като ротавирусна инфекция ) през ранното детство.
Също така има доказателства, че въвеждането на глутен в диетата на вашето бебе преди да навършат 3 месеца може да увеличи риска от развитие на цьолиакия.
Повечето експерти препоръчват да изчакате, докато детето ви навърши поне 6 месеца, преди да му дадете храна, съдържаща глутен.
Възможно е също да има повишен шанс бебетата да развият цьолиакия, ако не бъдат кърмени, когато глутенът бъде въведен в диетата.
Прочетете повече за първите твърди храни на вашето бебе .
Други здравни състояния
Редица други здравословни състояния могат да увеличат риска от развитие на цьолиакия, включително:
- диабет тип 1
- състояния на щитовидната жлеза
- улцерозен колит – храносмилателно състояние, което причинява възпаление на дебелото черво (дебелото черво)
- неврологични разстройства (които засягат мозъка и нервната система) като епилепсия
- Синдром на Даун и синдром на Търнър
Не е ясно дали тези здравни състояния директно увеличават риска от развитие на цьолиакия, или и двете, и целиакията са причинени от друга, една основна причина.