Хранителна алергия е, когато имунната система на организма реагира необичайно на определени храни. Въпреки че алергичните реакции често са леки, те могат да бъдат много сериозни.
Симптомите на хранителна алергия могат да засегнат едновременно различни области на тялото. Някои често срещани симптоми включват:
- усещане за сърбеж в устата, гърлото или ушите
- повишен сърбящ червен обрив ( уртикария или „копривна треска“)
- подуване на лицето, около очите, устните, езика и покрива на устата (ангиоедем)
- повръщане
Прочетете повече за симптомите на хранителни алергии .
Анафилаксия
В най-сериозните случаи човек има тежка алергична реакция (анафилаксия) , която може да бъде животозастрашаваща.
Обадете се на 112, ако смятате, че някой има симптомите на анафилаксия , като например:
- затруднено дишане
- проблеми с преглъщането или говоренето
- виене на свят или припадък
Поискайте линейка и кажете на оператора, че смятате, че лицето има тежка алергична реакция.
Какво причинява хранителни алергии?
Хранителните алергии се случват, когато имунната система – защитата на организма срещу инфекция – погрешно третира протеините, открити в храната, като заплаха.
В резултат на това се отделят редица химикали. Тези химикали причиняват симптомите на алергична реакция.
Почти всяка храна може да предизвика алергична реакция, но има определени храни, които са отговорни за повечето хранителни алергии.
Храните, които най-често причиняват алергична реакция, са:
- мляко
- яйца
- фъстъци
- ядки
- риба
- черупчести
- малко плодове и зеленчуци
Повечето деца, които имат хранителна алергия, са имали екзема по време на ранна детска възраст. Колкото по-лоша е екземата на детето и колкото по-рано е започнала, толкова по-вероятно е да имат хранителна алергия.
Все още не е известно защо хората развиват алергии към храната, въпреки че често имат други алергични състояния, като астма , сенна хрема и екзема .
Прочетете повече информация за причините и рисковите фактори за хранителни алергии .
Видове хранителни алергии
Хранителните алергии са разделени на 3 вида, в зависимост от симптомите и кога се появяват.
- IgE-медиирана хранителна алергия – най-често срещаният тип, предизвикан от имунната система, произвеждаща антитяло, наречено имуноглобулин Е (IgE). Симптомите се появяват няколко секунди или минути след хранене. При този тип алергия има по-голям риск от анафилаксия.
- не-IgE-медиирана хранителна алергия – тези алергични реакции не се причиняват от имуноглобулин Е, а от други клетки в имунната система. Този тип алергия често е труден за диагностициране, тъй като симптомите отнемат много повече време (до няколко часа).
- смесени IgE и не-IgE-медиирани хранителни алергии – някои хора могат да получат симптоми и от двата вида.
Прочетете повече информация за симптомите на хранителна алергия .
Синдром на орална алергия (синдром на поленова храна)
Някои хора изпитват сърбеж в устата и гърлото, понякога с леко подуване, веднага след ядене на пресни плодове или зеленчуци. Това е известно като синдром на орална алергия.
Синдромът на орална алергия се причинява от алергични антитела, които погрешно превръщат някои протеини в пресни плодове, ядки или зеленчуци в полени.
Синдромът на орална алергия обикновено не причинява тежки симптоми и е възможно да деактивирате алергените чрез старателно готвене на плодове и зеленчуци.
Уебсайтът на Allergy UK съдържа повече информация.
Лечение
Най-добрият начин да предотвратите алергична реакция е да идентифицирате храната, която причинява алергията, и да я избегнете.
Понастоящем изследванията търсят начини за десенсибилизация на някои хранителни алергени, като фъстъци и мляко, но това не е установено лечение в .
Прочетете повече за идентифицирането на храни, които причиняват алергии (алергени) .
Избягвайте да правите каквито и да било радикални промени, като изключване на млечни продукти, в диетата на вашето или на детето ви, без първо да говорите с личния си лекар. За някои храни, като мляко, може да се наложи да говорите с диетолог, преди да направите някакви промени.
Антихистамините могат да помогнат за облекчаване на симптомите на лека или умерена алергична реакция. Често е необходима по-висока доза антихистамин за контрол на остри алергични симптоми.
Адреналинът е ефективно лечение за по-тежки алергични симптоми, като анафилаксия .
Хората с хранителна алергия често получават устройство, известно като автоинжектор, което съдържа дози адреналин, които могат да се използват при спешни случаи.
Прочетете повече за лечението на хранителни алергии .
Кога да потърсите медицинска помощ
Ако смятате, че вие или вашето дете може да имате хранителна алергия, много е важно да поискате професионална диагноза от личния си лекар. След това те могат да ви насочат към алергична клиника, ако е подходящо.
Много родители погрешно приемат, че детето им има хранителна алергия, когато симптомите им всъщност са причинени от съвсем различно състояние.
Предлагат се търговски комплекти за тестване за алергии, но използването им не се препоръчва. Много комплекти са базирани на необосновани научни принципи. Дори и да са надеждни, резултатите трябва да бъдат разгледани от здравен специалист.
Прочетете повече за диагностицирането на хранителни алергии .
Кой е засегнат?
Повечето хранителни алергии засягат по-малки деца на възраст под 3 години.
Повечето деца, които имат хранителни алергии към мляко, яйца, соя и пшеница в ранен живот, ще пораснат от нея, докато започнат училище.
Алергиите към фъстъци и дървесни ядки обикновено са по-дълготрайни.
Хранителните алергии, които се развиват по време на зряла възраст или продължават до зряла възраст, вероятно са алергии през целия живот.
По неясни причини процентът на хранителни алергии рязко се е увеличил през последните 20 години.
Смъртните случаи на хранителни реакции, свързани с анафилаксия, сега са рядкост.
Какво представлява непоносимостта към храна?
Хранителната непоносимост не е същото като хранителна алергия.
Хората с непоносимост към храна могат да имат симптоми като диария, подуване на корема и спазми в стомаха. Това може да бъде причинено от трудности при смилането на определени вещества, като лактоза. Няма обаче алергична реакция.
Важните разлики между хранителната алергия и хранителната непоносимост включват:
- симптомите на непоносимост към храна обикновено се появяват няколко часа след ядене на храната
- трябва да ядете по-голямо количество храна, за да предизвикате непоносимост, отколкото алергия
- непоносимостта към храна никога не е животозастрашаваща, за разлика от алергията